دندانپزشک کودکان


از آنجايي که بیماری دهان و دندان در دوران کودکی و نوجوانی شروع می شود ، پیشگیری و درمان این بیماری ها در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است . در تخصص دندانپزشک اطفال نحوه برخورد مناسب با کودک آموزش داده می شود، متخصص دندانپزشکی کودکان یا دندانپزشک اطفال باید به روانشناسی کودک و نحوه ی برخورد با کودکان مسلط باشد و بتواند در کوتاه ترین زمان اعتماد بیمار را جلب کند و بتواند به بهترین نحو خدمات مورد نیاز کودک را ارائه دهد .

مهمترین چیزی که سلامت دهان و دندان را تضمین میکند مراجعه مرتب به یک دندانپزشک خوب است. ما باید روند مراقبت از دندان های خود را تا پیش از اینکه مشکلی متوجه دهان و دندانمان شود آغاز کنیم. و دست دست نکنیم تا بعد از اولین مشکل یا درد دندان، تازه به  کلینیک دندانپزشکی مراجعه  کنیم. بنابراین برای پیشگیری از بروز هر نوع مشکل احتمالی در آینده، باید از همان سنین کودکی به طور مرتب به مطب دندانپزشکی مراجعه کنیم. از همین رو ارتودنسی کودکان اگر مهمترین تخصص دندانپزشکی نباشد، دست کم جزء مهمترین خدمات و تخصص های دندانپزشکی محسوب میشود. در این مقاله  قصد داریم شما را با دندانپزشکی اطفال آشنا کنیم و اهمیت آن را مورد بررسی قرار دهیم.

دندانپزشکی کودکان چیست؟

بیماران کودک نسبت به بزرگسالان نیازمند خدمات دندانپزشکی متفاوتی هستند. علاوه بر این، آنها ممکن است نیازهای رفتاری و دندانی بسیار خاصی داشته باشند که تنها مختص بچه ها و سنین پایینتر باشد. بر همین اساس و برای پیشگیری، درمان و برطرف کردن مشکلات خاص کودکان در رشته دندانپزشکی، تخصصی به وجود آمده به نام دندانپزشکی کودکان که به تمام نیازهای دندانپزشکی اطفال به طور کامل پاسخ میدهد. بنابراین هر زمان که کودک شما با مشکل دندان مواجه شد باید به طور مستقیم او را به یک دندانپزشک کودکان ببرید نه یک دندانپزشک عمومی.

متخصصان برای دلبندان شما چه کاری انجام می دهند؟

متخصصان دندانپزشکی اطفال برای دلبندان شما خدمات زیر را ارائه می دهند . البته توجه کنید که این دندانپزشکان وظایف زیادی دارند که ما تنها به ذکر مهمترین خدمات ارائه شده توسط آن ها میپردازیم:

  • انجام معاینات کامل و مرتب دهان و دندان برای نوزادان، کودکان و مادران آن ها
  • کمک به حفظ و ارتقایی بهداشت دهان ودندان کودکان
  • انجام کلیه مراقبت های پیشگیرانه از جمله تمیز کردن و شستشوی تخصصی دندان کودکان، معرفی انواع محصولات مناسب برای دندان اطفال، توصیه های تغذیه ای برای حفظ سلامتی دهان آن ها
  • ارائه مشاوره در مورد عادات دهانی اطفال (به عنوان مثال مشاوره دادن به والدین در خصوص استفاده از پستانک و مکیدن انگشت شست)
  • ارزیابی و درمان زودهنگام برای صاف کردن دندانها و اصلاح بایت نامناسب (ارتودنسی کودکان)
  • ترمیم حفره های دندان
  • تشخیص بیماری های دهان و دندانی ناشی از بیماری های دیگر مثل دیابت، نقص مادرزادی قلبی، آسم، تب یونجه و اختلال کمبود توجه-بیش فعالی
  • مدیریت مشکلات و بیماری های لثه از جمله زخم ها، مخاط و بیماری پریودنتال کودکان
  • مراقبت از آسیب دیدگی های دندانپزشکی (به عنوان مثال ، دندان های شکسته، جابجا شده یا دستکاری شده)

چرا دندانپزشکی کودکان بسیار مهم است؟

به طور کلی مراقبت اولیه و پیشگیرانه از دهان و دندان کودکان بسیار مهم است. این موضوع مخصوصا زمانی که دندان های شیری در می آیند تا زمانی که جای خود را به دندان های دائمی میدهند از اهمیت بیشتری برخوردار است. مراقبت های انجام شده در زمینه دندانپزشکی اطفال میتواند به رشد طبیعی فک ها، دندان های دائمی سالم و همچنین توانایی جویدن و صحبت صحیح فرزندتان کمک کند. هرچه دندان های دائمی بیشتری به مرور زمان از لثه بیرون می آیند، مراقبت از دندان نیز به همان اندازه مهمتر و ضروری تر میشود.

بهترین سن مراجعه کودک به دندانپزشک

اگر مشکلی متوجه دهان و دندان کودک باشد بهتر است از سن 4 سالگی برای اولین بار کودک را به نزد دندانپزشک اطفال ببرید. در سن 6 سالگی برای ارزیابی الگوی صحیح رشد صورت و بایت کودک و روند در آمدن اولین دندان های دائمی نیز حتما باید به دندانپزشک مراجعه کرد. از آن به بعد ویزیت منظم به دندانپزشک بسته به سلامت و پیشرفت دهان کودک هر 6 ماه یا هر یکسال یک بار باید انجام شود.

از لحظه ای که اولین دندان های دائمی در 6 سالگی شروع به رویش میکنند کودک نیز باید به طور مرتب به کلینیک دندانپزشکی اطفال برده شود تا ارتودنسی پیشگریانه از همان سنین آغاز شود. با توجه به شکل اولین دندان های دائمی و اینکه بین آن ها ممکن است فضای نسبتا زیادی وجود داشته باشد، اگر به طور مرتب به دندانپزشک اطفال مراجعه نشود امکان تشکیل پلاک در این شیارها و فواصل وجود دارد که در صورت عدم رسیدگی میتواند منجر به بروز مشکلات متعدد لثه مثل عفونت و التهاب شود. بنابراین از لحظه نخست رویش دندان های دائمی حتما کودک خود را به چنین کلینیک هایی ببرید.

متخصصان به والدین نیز آموزش میدهند

بعد از درآمدن و رویش دندان های دائمی ، والدین نیز نقش پررنگی در کنار دندانپزشکان پیدا میکنند. دندانپزشکان اطفال به طور کامل با والدین در ارتباط هستند و درباره نحوه مراقب، نگهداری و مدیریت مشکلات کودکان به والدین توصیه ها و راهنمایی هایی ارائه میدهند. برخی از این آموزش ها عبارتند از:

  • مدیریت دندان های شیری
  • نحوه صحیح مسواک زدن (روزی 3 بار با رعایت نکات ایمنی)
  • مدیریت در آمدن دندان های دائمی و نحوه مراقبت از کودک در این سنین
  • نحوه استفاده از دهانشویه ها
  • نحوه مدیریت درد دندان
  • مدیریت عادات مضر دهانی کودک
  • کنترل رژیم غذایی و نوع خوراکی هایی که کودک میخورد.
  • نحوه مدیریت شکستگی دندان
  • و …

اصلاح عادات مخرب کودکان از جمله مهمترین وظایف دندانپزشکی کودکان

برخی از مهمترین عادات مضری که میتواند به سلامت دندان های کودک آسیب برساند و او را در آینده محتاج درمان های سخت ارتودنسی کند عبارتند از:

  • مکیدن بیش از حد پستانک : از سن 2 تا نهایتا 2.5 سالگی باید پستانک را از کودک خود بگیرید. اگر دلبندتان بیش از این موعد و بیش از حد از پستانک استفاده کرد حتما باید از متخصص دندانپزشکی اطفال کمک بگیرید. زیرا ممکن است باعث بروز ناهنجاری ها و جابجایی دندان و فک در آینده شود.
  • مکیدن انگشتان پا : این عادت نامناسب باید در اسرع وقت متوقف شود زیرا علاوه بر مشکلات دندان و فک در الگوی رشد صورت نیز منجر به بروز مشکلات جدی می شود.
  • نفس کشیدن یا تنفس مداوم از طریق دهان : اگر متوجه شدید کودک شما از دهان خود نفس می کشد ، با پزشک متخصص و دندانپزشک اطفال خود مشورت کنید.